Garázskapuk

Szekcionált garázskapuk

DSCF0022

A szekcionált garázskaput többféleképp is szokták emlegetni, így ennek megfelelően gyakran hallhatjuk a „lamettás”, vagy éppen „darabokban nyíló” garázskapu elnevezést is. Azonban mind három esetben a szekcionált garázskapuról van szó, amelynek a működése valójában rendkívül egyszerű. A szekcionált garázskapu elsőszámú előnye, hogy nagyon kevés helyet foglal el, mert például sosem áll az útban akkor, amikor éppen a garázs előtt helyre lenne szükség. Így nem zavarja a garázs előtti közlekedést, vagy a forgalmat sem.

További előny, hogy mivel kizárólag a szekcionált garázskapuk lehetnek hőszigeteltek, a billenősek nem, ezért többféle szigetelési szint közül is választhatunk. A szekcionált garázskapura jellemző az a felső sínvezetés, hogy amikor a garázskapu épp nyitott állapotban van, akkor megegyezik a vízszintessége a padlóéval. Vagyis, a sínvezeték a garázs plafonjához, tetőszerkezetéhez kapcsolódik, amelynek köszönhetően nemcsak helytakarékos, de egyáltalán nem foglal el olyan helyet a garázsban, amelyet másképp felhasználhattunk volna hasznosabban. A szekcionált garázskapuk mindegyik változatában beépített gumitömítés található, amely a tökéletes igazodást teszi lehetővé, és azt is, hogy záródáskor a garázskapu tökéletesen illeszkedjen a keretbe. A rendszer előnye, hogy minden részen egyaránt megfelelően zár, így a még hőszigetelés nélküli modelleknél sem alakulhat ki úgynevezett hidegfolt a garázsban. Az egyes lamellák felépítése adja azt a hőszigetelést, amely a szekcionált garázskapu igazi titka is egyben.

Billenő garázskapuk

1

Szekcionált kapukkal ellentétben a billenőket általában a nyílásba, és nem mögé építik be, ezért a keret külső mérete (az ún. tokkülméret) nagyjából akkora kell hogy legyen, mint a nyílás mérete. Régebben leginkább az alacsonyabb árfekvése miatt volt népszerű, mára azonban a szekcionált kapuk árának csökkenése következtében áraik hasonlóvá váltak.